Quantcast
Channel: Chokladsockerkaka
Viewing all 68 articles
Browse latest View live

PME Professional Diploma Course, Royal icing & piping

$
0
0


I helgen avslutade jag den tredje och sista modulen i serien av PME-kurser som jag gått hos kakburken. De första två modulerna gick igenom sockerblommor (se här och här) och sugarpaste (se här och här). Den här gången var det kristyr och spritsning som gällde och det var en väldigt lärorik kurs. Innan kursen kunde jag typ spritsa gräddtårtor och frosting på cupcakes, men nu kan jag desto mer! Vi lärde oss en rad olika tekniker och använde ett helt gäng olika tyllar, några med så små hål att du inte ens kan få en knappnål genom hålet! Väldigt pilligt med andra ord och jag kan berätta att det svors en hel del i kurslokalen ;) 

Vi spritsade rätt mycket på övningsplattor som man torkade av efter hand, så allt vi gjorde finns inte sparat. Vi gjorde dock två tårtor (dummies). Den ena ser ni här ovanför. Designen är ju kanske inte vad jag skulle ha valt om jag fick välja helt fritt, men tanken var ju naturligtvis att vi skulle få med ett antal olika tekniker på tårtan. Den är täckt helt i kristyr och i nederkant ser ni något som ser ut som liggande v:n och de består av c-scrolls och s-scrolls med nät emellan. Upptill på tårtan ligger en krage där de vita partierna är gjorda med colourflow och det rosa är spritsad cornellispets (här nedanför ser ni en bild på kragen uppifrån). Det var minst sagt ett litet helvete att lägga på kragen utan att den gick sönder, då den är väldigt väldigt skör. Mitt på tårtan ligger en liten kulle av nät; först en liten dutt kristyr i mitten och sedan bygger man på med ganska många lager nät tills det blir en kulle. Och till sist fjärilen, som även den är spritsad med cornelli i vingarna. Fjärilen var så skör att den nästan gick sönder bara du tittade på den. Och sönder gick både den och kragen, typ tre sekunder efter att den här bilden togs då den väldigt slarvigt fastsatta fotobakgrunden av papper kollapsade på tårtan! Men det är väl det som är charmen med att göra fina bakverk; i slutänden finns bara vackra minnen kvar... ;)



I höst väntar PME Cake Event hos Kakburken, dit jag och alla andra som slutfört de tre modulerna ska ta med en trevåningstårta där man använt sig av tekniker från alla tre modulerna. När tårtorna sedan är godkända av instruktören får man ett Masters Certificate in Sugar Arts & Crafts. I samband med detta kommer även alla tårtorna ställas ut så att de som vill kan komma och titta på dem.

Den andra tårtan jag gjorde på kursen får ni se i nästa inlägg!

Rulltårta med äppelmos

$
0
0

Hösten 2010 gjorde jag 10 liter äppelmos. Det tar ett tag att göra av med allt detta, speciellt när man är den enda i familjen som äter det och jag har fortfarande några liter kvar i frysen. Oftast äter jag det i djup tallrik med mjölk till, men jag har även använt det till bl a. äppelmunkar. Senast fyllde jag en rulltårta med moset och serverade den med vaniljvisp och det funkade fint som vardagsefterrätt. Fylla bullar med det ska jag också göra någon dag, men nu undrar jag om någon därute har några kreativa förslag på vad man skulle kunna göra med resten? Det vore helfestligt om ni kunde slänga in en kommentar med era bästa (söta) tips på vad man kan göra med äppelmos!

Rulltårta

3 ägg
1½ dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sylt, äppelmos eller annan fyllning

Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Tillsätt mjölet och bakpulvret och vispa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Se till att smeten kommer ut ordentligt över hela plåten med hjälp av en slickepott och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, passa noga då det går väldigt snabbt för bottnen att få färg. Låt sedan bottnen svalna. Strö du strösocker över bottnen, vänd den sedan upp och ned och dra bort bakplåtspappret. Om det är svårt att få loss pappret kan du pensla lite kallt vatten på pappret, så släpper det lättare. Sedan är det bara att bre över valfri fyllning, t ex. sylt eller äppelmos, och rulla ihop det hela!

30-årstårta med stjärnor

$
0
0


Jag börjar med att skylla den dåliga bilden på stress. Fick lite bråttom kan man säga. Hur som helst, för ett par veckor sedan gjorde jag den här tårtan till en kompis som fyllde 30 år. Det var hans tjej som bad mig göra tårtan och jag fick fria händer, enda önskemålet var att det skulle vara en vit tårta bestående av ljus tårtbotten med vaniljkräm och rårörda hallon i. Att få fria händer är ju i de flesta fall helt fantastiskt roligt, men när det gäller tårtor till killar kan det ge upphov till ett visst mått av ångest. Blommor känns lätt för tjejigt och klassikern att göra favoritlagets klubbemblem känns inte så festligt till en födelsedag tycker jag. Men efter lite inspirationssurfande på nätet kom jag fram till att jag skulle göra stjärnor som poppar upp ur tårtan. Vilket var ganska passande då födelsedagsfesten var en överraskningsfest, så vi kompisar poppade typ fram för att överraska huvudpersonen i fråga. Stjärnorna och siffrorna är gjorda i flowerpaste som jag stack in floristtråd i. Sen lade jag till stjärnor och kantband av marsipan och spritsade lite snirklar i kristyr. Blev ändå rätt nöjd med den till slut! Jag gjorde ytterligare en tårta, en chokladig sak, 
men den får ni se en annan dag!

30-årstårta i choklad

$
0
0

Här får ni en till bild med helt katastrofkass skärpa! Men det är bara att gilla läget,
jag lovar bättring inom kort ;)

Här ovan ser ni den andra tårtan jag gjorde till min väns födelsedag som jag skrev om i förra inlägget. Nu gick det inte att undvika blommor längre, trots att det var en kille som skulle få den. Jag är nämligen väldigt svag för bakverk i choklad som dekoreras med orangea blommor, det är en fruktansvärt snygg kombination tycker jag. Tidigare har jag t ex. gjort dessa cupcakes med samma färgtema. Den här tårtan blev en riktigt stor och maffig sak som består av chokladbottnar fyllda med chokladfrosting och hallonpannacotta. Sedan är den täckt med chokladsmörkräm, som jag även spritsade snäckbårderna med. Chokladsmörkrämen var väldigt god, men dock lite svårarbetad i sitt ursprungsskick, så jag måste justera receptet lite innan jag lägger ut det här på bloggen. Blommorna och texten är som vanligt gjorda av flowerpaste, detta fantastiska material att jobba med!

Om ni vill...

Susans & Henriks bröllopstårta

$
0
0

Jag vet inte säkert, men det kan hända att någon enstaka av er som läser bloggen undrat var fan jag har tagit vägen på sistone. Det har ju varit ett pinsamt långt uppehåll nu! Men ibland blir det bara så. Jag är i alla fall tacksam över att ni inte har övergett mig helt  ;) Men nu ska ni få se lite av vad jag har sysslat med under uppehållet på bloggen! Den här bröllopstårtan gjorde jag till en f.d. arbetskamrat som gifte sig igår. Egentligen gjorde jag fem tårtor, men då min ställning bara tar fyra tårtor fick den femte inte vara med på bild. Tårtorna innehöll ljusa tårtbottnar som var fyllda med vit chokladmousse och blåbärspannacotta, de spacklades med grädde och täcktes med marsipan.


Jag fick i stort sett fria händer med utseendet, enda önskemålen var att det skulle vara vita stilrena tårtor med något lila då det var färgtemat på brölloppet. När jag fick höra att brudbuketten bl a. skulle innehålla lila rosor och vita kallor så tänkte jag att det kunde vara fint att låta det gå igen på tårtorna. Blommorna är gjorda helt och hållet av flowerpaste. För att få till en lila färg till rosorna som jag var nöjd med blandade jag Wiltons Violet med lite Dusky Pink från Sugarflair (pastafärger båda två) och sedan har jag borstat dem med lite pulverfärg för att få lite liv i dem, även där gjorde jag en blandning av flera olika
 lila färger.


Jag matchade sedan kanterna på tårtorna med lila sidenband som jag satte ett lite spänne på. Jag tycker att det hela blev rätt stilrent och snyggt. För en liten stund sedan hörde jag även av brudparet som sa att de var mycket nöjda med tårtan, så nu kan jag sova utan att drömma ångestdrömmar i natt ;) Jag är alltid sjukt nervös innan jag fått veta att alla är nöjda och glada!


Tack underbara Susan & Henrik för att jag fick göra er bröllopstårta, all lycka till er i framtiden!

Blixten McQueen

$
0
0

Igår gjorde jag den här tårtan föreställande Blixten McQueen till David som fyllt tre år och som skulle ha kalas för sina kompisar! Davids mamma ville ha en blå tårta med en platt Blixten McQueen på och jag gjorde mitt bästa för att uppfylla det. Jag har bara gjort en tårta med platt motiv tidigare (då var motivet Brandman Sam), så jag är fortfarande lite nybörjare på just platta motiv. Det är rätt så pilligt och det tar mer tid än vad man kanske tror att få till det. Men det var en rolig tårta att göra i alla fall! Längs kanten bestämde jag mig för att göra det i racingsammanhang klassiska svartvita rutmönstret, tyckte att det förstärkte biltemat lite. Tårtan innehöll min allra mest populära fyllning vit choklad mousse och blåbärspannacotta. Den är täckt med marsipan och alla dekorationer är gjorda av sugarpaste. Ni får ursäkta den dåliga bilden, jag hade typ två minuter på mig att fota tårtan, så det fick bli som det blev. Nästa helg blir det två doptårtor!

Doptårta med Lilla My

$
0
0

Här är tårtan jag gjorde till Linnea, som döptes samtidigt som hennes kusin Stella. Önskemålet var att Lilla My skulle finnas på tårtan, i övrigt fick jag fria händer. Jag valde att göra en ganska vårig tårta genom att låta My sitta på en liten gräsplätt med blommor utspridda över resten av tårtan. Längs kanten fick det bli en liten gräskant. Det var rätt roligt att modellera Lilla My, speciellt eftersom hon ser rätt sur och finurlig ut. Jag gjorde My av en 50/50 blandning av sugarpaste och flowerpaste. Blommorna är gjora av sugarpaste och gräset är spritsat med philadelphiafrosting med vanilj. Tårtan var fylld med vit chokladmousse och rårörda hallon.

Doptårta med nalle

$
0
0


Igår var jag och min familj på lilla Stellas dop. Hon döptes tillsammans med sin kusin Linnea och jag hade fått uppdraget att göra tårtor till dopfikat. En tårta för var och en av de små flickorna och önskemålet när det gällde dekorationerna till Stellas tårta var att det skulle vara något med stjärnor på tårtan, eftersom hennes namn betyder just stjärna. Jag valde att modellera en nalle som sitter på ett moln och som har fångat en stjärna som den håller i. Sedan dekorerade jag resten av tårtan med stjärnor och längs kanten spritsade jag något som skulle se ut som små moln, vet dock inte riktigt om man uppfattar att det ska vara just det.

Innehållet i tårtan var ljusa bottnar som var fyllda med vaniljmousse och blåbärspannacotta. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Nallen är modellerad i en 50/50 blandning av sugarpaste och flowerpaste, stjärnorna är gjorda av sugarpaste och molnen är spritsade med philadelphiafrosting med vanilj som jag färgat lite extra vit med Wiltons White-white.

Pressträff med Dansukker & Josefine Baummann

$
0
0

Idag blir det bildkavalkad här på bloggen! I tisdags var jag inbjuden till en pressträff av Dansukker och på denna pressträff medverkade även årets konditor Josefine Baummann, som skulle bjuda på ett modernt kafferep. Det lät förbaskat trevligt tyckte jag och gick dit med kameran.


Det började med att Josefine Baummann gjorde chokladtryffel. Hon gjorde en och samma tryffel, fast i tre omgångar med olika sorters socker i varje omgång; rörsocker, glykossirap och mörkt muscovadosocker. Sedan fick vi smaka på alla tre för att känna hur olika sorters socker påverkar smaken och visst var det skillnad! Det mörka muscovadosockret gjorde tryffeln väldigt kraftig i smaken, glykossirapen var lite mindre söt och rörsockret gjorde tryffeln lite karamellig, vilket jag tyckte var godast. Men sen är ju jag en riktig rörsockerjunkie, jag använder det rätt mycket när jag bakar och kokar kompotter och sylt.


 Dansukker har kommit med en ekologisk nyhet, nämligen ekologiskt syltsocker, vilket jag tycker är bra. Ju mer ekologiskt desto bättre! Sen har de bytt ut förpackningen på ett par produkter också så att de fått söta somriga kläder.

Efter tryffelkokandet presenterade Josefine sitt moderna kafferep och jag och min mage kände oss väldigt nöjda med att jag hade ätit minimalt med lunch innan jag åkte till pressträffen, för vi fick smaka på allt! Håll i er nu, för nu blir det bakverksporr!


Vi fick smaka på tårtan som Josefine kammade hem segern i årets konditor med. Det var en modern version av schwarzvaldtårta som bestod av en browniebotten, körsbärsmarmelad, hasselnötsbotten, pannacotta och kesellamousse (om jag kommer ihåg rätt). Den var väldigt, väldigt god, rena smaker och chokladig utan att vara för tung, utan den kändes lätt och fräsch. Jag förstår att hon vann med den!


Vi fick smaka på chokladtryfflarna ytterligare en gång och denna gång var det som fyllning i små söta macarons.

 

Och så tryfflarna igen! Här hade Josefine rullat tryffelkulor av det som blev över efter att ha fyllt macaronsen. Det här var faktiskt de godaste tryfflar jag någonsin ätit, så lena och härliga i både smak och konsistens. Och det bästa av allt; i goodiebagen vi fick med oss hem fanns, förutom roliga sockeprodukter, recepten till alla de härliga bakverken, så nu är det bara att försöka återskapa magin hemma... ;)


 Här ser ni Josefines moderna version av chokladbiskvier, som blev min favorit på kafferepet. Ni som hängt med bloggen ett tag har knappast missat att jag gillar saker med mandel i och framför allt mandelmassa! Och de här biskvierna hade de mest perfekta mandelbottnarna och en helt fantastisk chokladsmörkräm med lite cognac i. Konsistensen på smörkrämen var väldigt lätt och luftig, nästan som en mousse. Sen hade Josefine toppat biskvierna med små chokladplattor istället för att doppa dem i smält choklad. Jag tycker att de såg väldigt tjusiga ut och jag hade nog kunnat äta upp allihop själv, men lite måste man ju behärska sig ;)


Här har vi minicupcakes med smak av citron som var fyllda med rabarberkompott och toppade med en ganache med vit choklad, små chokladgaller och blåbär.


Det här bakverket kallade Josefine för Wretman efter sin mormor, hon hade en liten gullig historia om hur det hade kommit till. Den består av en mandelbotten med mycket bittermandel (me like!), en chokladplatta och den gröna har en liten kupol med limepannacotta.....


...och den rosa hade hallonpannacotta upptill. Annars var den enda skillnaden att bottnarna var färgade rosa respektive gröna.


Skedar med lemoncurd strösslade med minimaränger och frystorkade hallon.


Små dessertglas med en crumble med kardemumma i botten, sedan chokladpannacotta toppad med hallongelé, riven vit choklad och hallon. Allt var fantastiskt gott och jag förstår verkligen varför Josefine vann årets konditor, dessutom är det extra kul att hon som ung tjej tog hem det hela. Det jag gillade med hela kafferepet var att det kändes som att man (med lite övning) skulle kunna klara av att göra det själv. Det var rena fina smaker och enkelt men vackert presenterat.

Utöver allt fikande fick vi lyssna till en sensorik- och konsumentforskare vid namn Annika Åström som berättade lite om vad som påverkar hur vi upplever mat, vilket var mycket intressant. Tack Dansukker för en trevlig och intressant eftermiddag!

Mandelkubb

$
0
0

Idag har vi klippt gräset här hemma för första gången för säsongen och jag plockade även de första små späda rabarberna i trädgården. Så nu känns det faktiskt som att våren är här på riktigt. Och det betyder ju att det snart är sommar! Jag har sedan länge (typ januari) dagdrömt om sommarens många tillfällen att baka och fika, både ute i trädgården och på picknick. Något som jag tycker känns väldigt mycket sommar ihop med ett glas jordgubbssaft är mandelkubb. Efter ett första försök som inte blev något vidare (det blir så ibland när man bara ska "prova att ändra lite";) gick jag på min lunchrast i studiesyfte och köpte en mandelkubb på ett av Stockholms konditorier, som hävdade att de hade "de bästa mandelkubbarna i stan". Efter att vi bytt ytterligare några meningar om mandelkubbsbakande blev jag smått hetsad av expediten till att prova min nyinköpta och redan lovordade mandelkubb på plats, de ville ju veta vad den fick för betyg! Och den höll vad de lovade, den var förbannat god! Något annat som var förbannat var att jag inte hade tillstymmelse av jordgubbssaft när jag skulle äta upp resten i fikarummet på jobbet...


Stärkt av den goda mandelkubben gjorde jag i alla fall ett nytt försök häromdagen och nu lyckades jag desto bättre! Så här kommer receptet, som jag hoppas att även ni ska lyckas med :)

Mandelkubb

ca 12-15 st beroende på hur stora du gör dem

8 st bittermandlar
480 g (8 dl) vetemjöl
1 dl strösocker
½ dl rörsocker
2 krm vaniljpulver
1½ tsk hjorthornssalt
125 g smör
1½ dl filmjölk
1 ägg

Pärlsocker

Värm ugnen till 225 grader. Finfördela bittermandeln i en matberedare eller mixer. Blanda bittermandeln med övriga torra ingredienser och smöret. Häll i filmjölken och ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i bitar av valfri storlek, forma till lite ovala bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i ca.12-15 minuter tills bullarna fått en gyllene färg. Tag ut ur ugnen och låt svalna på galler. Ät helst upp mandelkubbarna samma dag, dagen efter är de inte riktigt lika roliga...

De här mandelkubbarna får även bli mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta Saker!

Godisklubbor

$
0
0

Idag gjorde vi lördagsgodiset själva här hemma och det blev i form av godisklubbor! Mina barn är rätt tokiga i klubbor, så nyligen investerade jag i en form att gjuta klubbor i. Och det var ju skitkul att göra egna klubbor! Gott blev det också! Det är något speciellt med att göra eget godis, man blir lite lycklig för att man kan göra HUR MYCKET GODIS SOM HELST!!! Inte som när man var liten och bara hade tio spänn när man stod där i den lokala ica-butiken och ville köpa hela godishyllan ;)  

Jag köpte min form på Panduro och klubbpinnarna har jag köpt hos Kakburken, men man klarar sig finfint utan sådana fancy grejer om man vill. I så fall klickar man bara ut små rundlar av karamellmassan på ett bakplåtspapper och trycker ner avkortade blompinnar mitt i massan. I övrigt behöver man en termometer, jag använder en vanlig stektermometer. Se bara till att termometern går över 145 grader, alla stektermometrar gör nämligen inte det, har jag lärt mig den hårda vägen. Annars är det lätt som en plätt att göra dessa klubbor, bara man är försiktig med den varma karamellen. Om karamellen börjar stelna i kastrullen innan man har gjutit alla sina klubbor, kan man försöka att försiktigt värma den på spisen igen. Den här gången smaksatte jag karamellen med tuttifruttiarom och jag hade i drygt en halv tesked, men den mängden varierar antagligen beroende på vilket märke på arom man använder, så läs på just din flaska!


Godisklubbor

Antalet varier helt beroende på hur stor din form är/hur stora klickar du gör.

3 dl strösocker
1 dl glykossirap
1 dl vatten

Arom
Hushållsfärg

Kastrull
Termometer
Klubbpinnar/blompinnar
Ev. gjutform
Majsolja eller annan neutral olja till gjutformen

Om du använder gjutform börjar du med att olja den lätt och lägga klubbpinnar/blompinnar i formarna. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på låg värme tills sockret har lösts upp. Höj värmen lite och koka tills karamellen når 145 grader. Blanda försiktigt i arom och hushållsfärg och häll sedan massan i en gjutform, alternativt häller du små rundlar av massan på bakplåtspapper och trycker ner pinnar i massan. Låt stelna ordentligt och lossa sedan försiktigt på klubborna.

Och vad gör man om man tycker att man har gjutit tillräckligt med klubbor, men fortfarande har karamellmassa kvar i kastrullen? Jag slängde ner några nävar mandlar, rörde runt och hällde sedan ut det på ett bakplåtspapper. Sedan fick det svalna någon minut innan jag särade på mandlarna med mina bara händer. Visst, jag brände nästan bort huden på fingertopparna, men det blev gott som attans!

Cupcakes med mintgröna blommor

Despinas & Manos bröllopstårta

$
0
0

Här kommer en favorit i repris! Den här tårtan gjorde jag till Despina och Manos som gifte sig i måndags och det är faktiskt tredje gången jag gör den här designen på tårta, den har blivit en liten favorit och det känns som att jag fick träffa en kär gammal vän när jag fick göra den än en gång. Första gången jag gjorde den var det som födelsedagstårta, andra gången var som bröllopstårta och nu var det alltså dags för den att agera bröllopstårta igen! Despina ville dock byta färgen på banden till fuchsia istället för vitt och jag tycker att det blev riktigt fint! Denna gång innehöll tårtan ljusa bottnar som fylldes med jordgubbsmousse och chokladmousse. I vanlig ordning är den spackald med grädde, täckt med marsipan och blommor och bokstäver är gjorda av flowerpaste.


Tack Despina & Manos för att jag fick det fina förtroendet att göra er bröllopstårta! Jag önskar er all lycka i framtiden!

Rosa dessertbord

$
0
0


Det här dessertbordet gjorde jag i söndags! Det tog en väldigt massa tid att förbereda, jag förberedde någonting varenda kväll hela förra veckan, allt från pompombollar till sockerblommor och tårtfyllningar. Men det var sååå himla kul att göra! Hur som helst, anledningen till dessertbordet var att vi hade firade in sommaren med grillmiddag med några kära vänner i söndags. Och det var ju verkligen klassiskt svenskt sommarväder; lite sol, lite regn och lite sol igen! Eftersom populationen var större än vanligt i huset, så passade jag på att leva ut min snuskigaste rosa dessertbordsdröm. Varför hålla tillbaka när man väl får chansen? Det här är ju faktiskt mitt första riktiga dessertbord, även om jag gjorde ett litet försök för två år sedan när min son fyllde tre år. Resultatet denna gång blev helt enligt min vision, om än väääldigt rosa, skulle jag göra det igen skulle jag nog fimpa den rosa bakgrunden. Men jag nåste nog säga att jag är väldigt nöjd med det i alla fall! Så framöver blir det fler dessertbord, jag har huvudet fullt av idéer!



Jag måste börja med att visa mina vackra glasburkar som jag fick av min man när jag fyllde år för ett tag sedan. Visst är de fina? Jag fick dessutom två stycken av varje modell :) I den vänstra är det hemgjorda maränger och i den högra marshmallows.


I höstas när min dotter fyllde två år gjorde jag cake pops för första gången och jag blev så sjukt missnöjd och besviken på resultatet att de inte ens fick vara med på bloggen. Jag hatade dem lite. Den gången blandade jag chokladsockerkaka med philadelphiaost och doppade dem i candy melts, vilket jag inte tyckte blev något festligt alls. Nu kunde jag inte motstå att göra ett nytt försök (det ser ju så piffigt ut med cake pops på dessertbord!) och den här gången blandade jag chokladsockerkaka med nutella och doppade dem i vit choklad, vilket blev så otroligt mycket godare! Något recept använde jag mig inte av, jag bara blandade en okänd mängd chokladsockerkaka med en okänd mängd nutella tills jag fick en konsistens som var formbar. Sedan lät jag dem stelna en liten stund i kylen innan jag stacka ner klubbpinnar i dem. Jag doppade ena änden på pinnarna i lite smält vit choklad, vilket gjorde att de fäste bra i bollarna. Sedan var det bara att doppa dem i ännu mer smält vit choklad!


Den här lilla tårtan fick vara med på bordet. Den ser kanske inte mycket ut för världen, men den har i alla fall intagit platsen som min favorittårta för tillfället och det beror helt och hållet på smakerna. Den består av något så oglamoröst som ljusa bottnar som är fyllda med hemgjord vaniljkräm och en rabarber- och hallonsylt som är helt fabulös (jag ska ge er receptet inom en snar framtid). Sedan är den täckt med grädde och toppad med färska hallon. Den smakar sommar!


Några små cupcakes fick vara med på ett hörn också, den här gången blev det blåbärscupcakes med vit chokladfrosting, blommorna är gjorda av flowerpaste. Det här var faktiskt det enda på bordet som jag inte åt av själv. Usch vad jag är trött på cupcakes! ;)


Jag knåpade ihop ett gäng pompombollar också, som fick hänga över bordet. Dock hängde jag dem lite för högt upp för att det skulle synas ordentligt på bilderna, men ni kan skymta dem på den sista bilden i inlägget. De är enkla att göra, men ger stor visuell effekt, det blir festligt på en gång när man hänger upp dem! Här hittar ni en beskrivning på hur man gör dem.


För att väga upp allt det söta på bordet gjorde jag en mascarponekräm med lime och vanilj, som toppades med jordgubbar. Mycket gott!


Fina flaskor med fina sugrör! Dock upptäckte jag till min fasa att sugrören var lite för korta för flaskorna, de var nämligen exakt lika långa. Men jag lekte lite McGyver och räddade situationen genom att sticka in vanliga plastsugrör i dem och då blev de perfekt långa! Man kan se dem på bilden, men ingen av gästerna anade något förrän drickan var uppdrucken :)


Här ser ni huvudattraktionen på bordet, en liten tvåvåningstårta med en bunden orkidékvist med blommor av flowerpaste. Orkidéblommorna gjorde jag redan för ett år sedan och de var egentligen tänkta till Carolinas studentårtor, men blommorna var så oerhört sköra, då jag gjort dem väldigt, väldigt tunna, så jag vågade mig helt enkelt inte på att frakta dem upp till Dalarna av rädsla för att jag skulle komma dit med trasiga blommor. Men nu kände jag att det var dags att använda dem, så jag gjorde några knoppar också och band sedan ihop det hela till en orkidékvist. Jag körde på principen less is more och lät den pryda tårtan med sidenband som enda sällskap. Innehållet i den var ljusa tårtbottnar som var fyllda med hemgjord vaniljkräm och jordgubbspannacotta. Sedan är den spacklad med grädde och, för ovanlighetens skull, täckt med sugarpaste, då jag ville ha en riktigt kritvit tårta. Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med den, jag tycker att den är vacker i all sin enkelhet.



Men hörrni, nästa helg är det ju midsommar, planerar ni att baka någonting då och i så fall vad? Tänker ni göra något nytt eller har ni något favoritbakverk som traditionsenligt görs till varje midsommar? Vore jättekul om ni ville berätta! :)

Tips till midsommar

$
0
0
Så här ett par dagar innan midsommar letar många runt på nätet i jakt på inspiration till dessert eller bakverk till midsommarafton, så jag tänkte hjälpa till lite genom att samla några somriga bakverk och två fina saftrecept i ett och samma inlägg. Hoppas att jag kan inspirera någon! (Klicka på länkarna för att komma till recepten)


Jordgubbstårta med vaniljkräm och rabarberkompott



Pavlova med jordgubbar och vispgrädde



Världens godaste vaniljglass! Ät den gärna med lite ljummen rabarberkompott.



Cheesecake med färska bär



Jordgubbscupcakes med vanilj- & mandelgrädde


Hallonpannacottatårta med färska bär







Till sist vill jag bara passa på att önska er alla en riktigt härlig midsommar!

Tårta med gitarr & eld

$
0
0

En arbetskamrat undrade om jag kunde göra nån form av rockig tårta till hennes brorsa som fyllde år igår. Och det ville jag ju så klart! Grundidén var att det skulle vara en svart tårta med en gitarr på, sen fick jag freestyla om jag kom på nåt mer. Innehållet som önskades var vit choklad mousse och blåbärspannacotta. Efter lite idésurfande kom jag fram till att jag ville ha flames både runt och ovanpå tårtan. Så jag pillade ihop en liten gitarr av flower paste (strängarna är av tunn floristtråd) och lite flames att ha runt om gitarren. Elden och gitarren har flortisttråd i sig för att de ska gå att ställa upp på tårtan. Jag stack dock ner avklippta sugrör i tårtan först, spritsade över hålen med svart smörkräm för att dölja dem och sedan stack jag ner floristtrådarna i sugrören. Detta för att inte pappret på floristtråden ska lösas upp av fukten i tårtan, ingen vill ju käka papper! Elden runt kanten på tårtan är av sugarpaste (och därmed inte helt torr), vilket gjorde det lite svårt att få till en jämn färg när jag borstade på den organgea pulverfärgen, men jag tycker det blev okej ändå. Fast jag tycker ändå att jag nu har en giltig anledning till att köpa en airbrush till mitt tårtnörderi ;) Jag  hade så förbannat roligt när jag gjorde den här tårtan, det var kul att skära ut allt på fri hand (utom texten, där använde jag utstickare så klart!) och kul att göra nåt som var väldigt annorlunda mot det jag vanligtvis gör. Och svart marsipan är ju skitsnyggt faktiskt, jag har redan lite idéer på fler svarta tårtor jag vill göra!

Hallon- & rabarbersylt

$
0
0

Här har ni min senaste kärlek från köket, min egenkokta sylt med hallon och rabarber. Jag har använt den som fyllning i tårtor, både i gräddtårtor och täckta tårtor, och ibland blandar jag ner en matsked av sylten i en skål med naturell yoghurt och äter till frukost, ett väldigt lätt sätt att göra egen smaksatt yoghurt! Så här gör man den:

Hallon- & rabarbersylt

500 g hallon, frysta går bra
500 g rabarber
4 dl råsocker
2 krm vaniljpulver
3 dl ekologiskt syltsocker

(Det går bra att halvera receptet om man vill göra en mindre sats.)

Skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med hallon, råsocker och vaniljpulver. Koka upp och låt koka i ca. 10 minuter tills rabarbern kokat sönder ordentligt, hjälp gärna till genom att mosa rabarerbitarna mot kanten med en stor slev. Rör sedan ner syltsockret och koka i ytterligare ca. 4 minuter. Häll upp på rena och varma burkar.

Det kan vara värt att nämna att det fungerar utmärkt med vanligt syltsocker också, men jag tycker det känns lite bättre och smakar lite godare när jag vet att det är ekologiskt. En skillnad är också att det inte är något konserveringsmedel i det ekologiska syltsockret jag använder (Dan Sukker), så man bör förvara sylten i kylskåpet. Om man som jag ofta gör små satser av sylt som äts upp snabbt så tycker jag inte att det gör något, då jag tycker det är skönt när man kan undvika att få i sig konserveringsmedel i onödan.

Minitårtor med nalle

$
0
0

Förra veckan var vi och hälsade på en underbart söt liten bebis vid namn Nora. Det var när Noras föräldrar i början av året berättade att de skulle få en bebis som jag gjorde bebiscupcakes för att fira den glada nyheten. Och nu är hon alltså här och eftersom bebis är lika med bakverk i min värld så bakade jag små, små prinsesstårtor och tog med när vi skulle fira bebisen och de nyblivna föräldrarna. Tårtorna är egentligen likadana som prinsesstårtorna i miniformat som jag gjort tidigare, jag har bara ändrat färg och dekorationer på dessa. De här var fyllda med vaniljkräm och min hemkokta hallon- & rabarbersylt. De är täckta med marsipan och nallen har jag stansat ut ur sugarpaste.


Jag ville ge Nora och hennes föräldrar en lite personlig present från vår familj, så jag gjorde en blöjtårta! Ett helt paket med 80 blöjor gick åt och runt om tårtan på står en massa små presenter bestående av små bebisstrumpor, en pipmugg, skedar till de första smakportionerna, ekologisk bebistvål och hudkräm, te, choklad och högst upp en mjukishund till Nora. Vi försökte köpa lite alternativa bebisgrejer istället för kläder, man brukar ju få så mycket av den varan ändå när man har en nyfödd liten bebis. Det var superkul att göra blöjtårtan och den blev väldigt uppskattad, så det får nog bli fler sådana i framtiden!

Filmjölksbröd

$
0
0

Den här bloggen handlar ju bara om söta saker med mycket socker, smör och grädde. Jag har lagt upp ett enda litet ensamt bröd på bloggen tidigare, det marockanska vitlöksbrödet, men till och med det receptet innehåller socker... Men här kommer bloggens nästa bröd, ett filmjölksbröd, som även blir det i särklass mest hälsosamma alternativet att baka som du kan hitta här! Att det innehåller sirap låtsas vi inte om, för det vägs upp av en massa annat nyttigt. Filmjölksbröd är något jag bakar med jämna mellanrum när jag känner att jag behöver variera allt det vita brödet jag vanligtvis bakar och äter (är jag "duktig" och äter det här i veckorna känns det mer okej att vältra sig i rostat bröd med marmelad på söndagsmorgnar ;). Dessutom så är det riktigt gott, speciellt om man lägger på lite vällagrad prästost! Det här receptet har utvecklats med åren och det tillkommer lite nya grejer i det med jämna mellanrum. Man kan slänga i lite vad som helst som känns nyttigt och gott och det tycker jag känns härligt, man kan baka det lite efter humör. Dessutom är det väldigt lätt att baka, man behöver inte ha koll på om degen har rätt konsistens, det är bara att röra ihop allt i en stor bunke och sedan fördela i formar. Mängden russin kan man dra ner på eller ta bort helt, om man känner för det, men själv så älskar jag russin i bröd, därav den ganska stora mängden.

Filmjölksbröd

2 st bröd

6 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1½ dl vetekross
1½ dl rågkross
1 dl hasselnötter, grovhackade
1 dl mandel, grovhackad
2 dl russin
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1½ dl ljus sirap
1 liter filmjölk

Pumpakärnor att strö över bröden

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två 1½ liters brödformar. Blanda alla torra ingredienser  i en stor bunke, tillsätt sirap och filmjölk och rör om så att allt blandas ordentligt. Fördela degen i formarna, strö över pumpakärnor och grädda i mitten av ugnen i ca. 1½ timme. Efter cirka en halvtimme kan man behöva lägga lite folie eller ett bakplåtspapper över bröden för att undvika att ytan bränns. Ta ut ur ugnen och stjälp bröden ur formarna och vira in dem i bakdukar och låt svalna långsamt. Bröden går utmärkt att frysa.


Men vad säger ni, är det någon som skulle tycka att det var intressant om jag slängde upp fler bröd på bloggen lite då och då? Jag kan ju säga på en gång att jag inte är någon surdegsfantast, så förvänta er inga storverk på den fronten! Däremot tror jag att jag skulle kunna tipsa er om goda (och inte så avancerade) vardagsbröd!
Viewing all 68 articles
Browse latest View live